I en promemoria som finansdepartementet skickar ut på remiss i dag föreslås flera ändringar inom fastighetsbeskattningen, skriver DN.
Bland annat föreslås att den nya kommunala fastighetsavgiften även ska omfatta småhus som saknar byggnadsvärde och tomtmark på vilken någon annan äger ett hus.
Det betyder att den som äger en liten sommarstuga som knappt är värd några pengar inte längre ska behöva betala full fastighetsskatt beräknad på tomtens taxeringsvärde. Så är det i dag, vilket retat upp många.
De föreslagna reglerna betyder också att de som äger ett hus som står på en tomt som arrenderas inte längre ska behöva betala full fastighetsavgift för huset, utan bara halva avgiften. Tomtägaren ska betala andra halvan.
Men de nya reglerna innebär trots allt ett skattebortfall. För att täcka upp för bortfallet föreslår regeringen att taket för uppskovsbelopp – den vinst man skjuter upp beskattningen på – sänks från 1,6 miljoner kronor till 1.450.000 kronor på försäljningar gjorda efter den 1 januari 2010.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2010, enligt DN.
Fix och trix med en ”avskaffad” skatt, alltså. Skatten är inte avskaffad, bara omfördelad – från rika till fattiga.
Andra bloggar om: Fastghetsskatt, Fastighetsavgift, Regeringen
Lämna ett svar