Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Här är de stora förlorarna på slopad fastighetsskatt
  • Privatekonomi, Skatter 23.09.2007

    När regeringen, och inte minst Göran Hägglund, talar om att avskaffa fastighetsskatten framstår alla som vinnare. Ingen ska åtminstone få oförändrade kostnader.

    Så är det naturligtvis inte. Enligt höstbudgeten hittar vi en grupp förlorare, 50.000 hushåll, bland småhus i bostadsrättsföreningar.

    Bostadsrättsföreningar som består av småhus kommer från och med årsskiftet att drabbas dubbelt av de nya reglerna. Den 1 januari 2008 släpps de taxeringsvärden som varit frysta sedan 2006, samtidigt som markskatten inte begränsas till 2 kronor per kvadratmeter, skriver Dina Pengar som i sin tur citerar DN.

    Småhusen kommer att taxeras som villor i stället för bostadsrättslägenheter. Skillnaden är väsentlig: Medan vanliga bostadsrätter beskattas med 0,4 procent (max 1200 kronor per lägenhet) ska småhusföreningar skatta 0,75 procent (max 6000 kronor per bostad).

    Men till skillnad från villaägare får föreningarna inte göra avdrag för räntorna på samma sätt, enligt Dina Pengar.

    DN har ett exempel med en förening vars kostnader ökar med över 80 procent. Men de får väl trösta sig med att de inte behöver betala så stor reavinstskatt, värdet på deras bostäder lär sjunka. Men i Täby och Djursholm gläds villaägarna.

    Uppdatering: Nu kommer även SvD med en artikel om budgetens förlorare. De visar, precis som en artikel i DN, att bostadsrättsinnehavare, framför allt i storstäderna, också är förlorare.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:28

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.