Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fonderna kostar oss miljarder
 • slantarSvenskens fondsparande kostar miljarder i avgifter. Under tre års tid har den genomsnittliga fondavgiften stigit och allt fler nya och dyrare fonder lanseras, visar en ny undersökning. Den är beställd av AMF Pension Fondförvaltning och DN rapporterar om undersökningen.

  Den genomsnittliga avgiften på aktiefonder låg vid halvårssksiftet på 1,39 procent. Förra året var den 1,35 procent och för tre år sedan 1,32 procent, enligt rapporten.

  Fredrik Nordström, vd för AMF Pension Fondförvaltning, menar att bara en bråkdel av fondens förvaltningskostnad går till själva förvaltningen. En större del går till distributionen och marknadsföringen.

  – Alla som träffar kunden får sin lön betald av avgiften. Därför finns det ett lågt incitament att berätta för kunden att de här dyra fondavgifterna äter upp kundens pengar, menar Fredrik Nordström.

  Han pekar också på att fondförmögenheterna ökat rejält.

  – Det är stora skalfördelar i kapitalförvaltningen som borde komma kunden till del, men så har inte skett, säger han till DN.

  Det är alltså tydligt att de nationalekonomiska grundsatserna om priset som en funktion av utbud och efterfrågan inte gäller här. Med ökat utbud borde priserna sänkas, inte som här, höjas.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 19:09

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.