Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Miljögifter från textilier i svenska vattendrag
 • handdukarFör en tid sedan kom en undersökning från Naturskyddsföreningen där de konstaterades att importerade textilier innehöll miljögifter, till exempel nonylfenol. Ämnet är förbjudet att användas inom EU då det kan störa fiskars reproduktion.

  Nu kommer en rapport där Naturvårdsverket undersökt förekomsten av miljögifter i svenska vattendrag. Mätresultat från 92 utvalda platser ska spegla tillståndet i landets stora avrinningsområden.

  Giftiga båtbottenfärger, nonylfenoler från textilier och tungmetaller överskrider gränsvärdena, enligt rapporten.

  Nonylfenol från textilier är alltså en av bovarna. Av 92 undersökta vattendrag innehöll 46 förhöjda värden och åtta av dem innehöll en nivå av nonylfenol som överstiger EU:s gränsvärden, skriver SvD. Ämnet kommer ut när textilierna tvättas. Det kan inte elimineras i reningsverk.

  Så kan vi inte ha det. Men det är omöjligt för konsumenterna att veta vilka ämnen textilierna innehåller. Där måste vi kunna lita till att importörerna tar sitt ansvar och håller koll.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:07

 • En Kommentar

  • Karin skriver:

   Det är inte tanken som räknas…
   Alla vill vi skapa en bättre framtid för våra barn. Men vem gör något åt det? Ditt engagemang kanske kan kännas futtigt om du bara ser det som en isolerad handling. Därför finns slutasnacka.se. Här kan du förbättra världen tillsammans med andra. En släckt lampa kan bli tusentals släckta lampor. Ett återvunnet batteri kan bli hundratusentals. Här blir din handling en del av en stor helhet.

   Gör något på http://www.slutasnacka.se!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.