Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Konsum Värmland går framåt med lokal produktion – ljudblogg
 • Det går dåligt för Coop Sverige. Men det finns undantag. Konsum Värmland höll fast vid den lokala matproduktionen när alla andra centraliserade. Nu exporterar de till Coop Sverige, skriver Lantbrukets affärstidning, ATL.

  Föreningen har tre egna varumärken med lokal prägel. Nästgårds-produkter ska vara tillverkat av värmlänningar i Värmland men råvarorna behöver inte komma från landskapet. Det måste däremot produkter märkta Värmlandsgris och Värmlandslamm. Ett 30-tal grisuppfödare och ungefär lika många lammproducenter är kontrakterade av föreningen.

  – De får mer betalt men vi tar inte mer betalt av konsumenten, säger Klas Olsson, informationschef för Konsum Värmland till ATL.

  De olika delarna i produktionen kan utnyttjas till varandras fördel. Överblivet bröd skickas till charkanläggningen som skickar det vidare till grisproducenterna. Enligt uppgift är sockerkaka populärt bland Värmlandsgrisar.

  Charkproduktionen har gått så bra att föreningen kunde köpa Scan Västs nedlagda slakteri i Kil. Lokalerna hade nypremiär i augusti och har förutom köttbullsrullningen plats för en verksamhet startad av lokala potatisodlare. De förädlar till Konsums potatissallad och Värmlandskorv. Det är med illa dold förtjusning som Klas Olsson berättar om hur kollegor inom kooperationen spådde föreningens undergång när den envisades med att fortsätta med att tillverka, transportera och sälja mat. Nu har Coop Sverige och Konsum Bohus-Älvsborg beställt charkprodukter för runt 160 miljoner.

  Men inte ens en Värmlandspatriot som Klas Olsson tror att det lokala enbart säljer korv.

  – Kunderna köper vår korv för att den ett: är god, två: är billig och tre; är från Värmland, säger han till ATL.

  Intressant läsning. När Coop Sverige leker storbolag, lägger ner egen produktion och centraliserar gör Konsum Värmland tvärt om. Och går bra.

  Jag har pratat om (mp3) kooperationens utveckling i radions P1Konsument. Lyssna gärna!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 4:58

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.