Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Öppet för skattefusk med hushållsnära tjänster
  • Skatter 02.10.2007

    Reglerna för avdragsrätt för hushållsnära tjänster är snåriga. Exempelvis är gräsklippning avdragsgillt medan trädbeskärning inte är det.

    Nu uppmärksammar Ekot problemet och P1 Morgon har ett längre inslag. Ekot har ringt runt till 16 företag i storstadsregionerna och kollat om de var villiga att tänja på gränserna. Ekots reportrar begärde prisuppgifter från företag i städ- och trädgårdsbranschen. Prisuppgifterna gällde en kombination av två tjänster, varav den ena var avdragsgill. Hälften av företagen erbjöd sig att skriva allt som avdragsgill tjänst.

    Skatteverket har inte en chans att komma åt fusket. Pia Blank Thörnros är rättslig expert på Skatteverket.

    – Det säger sig självt att det går inte att kontrollera sådana saker i efterhand. Det blir mer så man kontrollerar de företag som utför tjänsterna, säger Pia Blank Thörnros i en intervju i Ekot.

    Den borgerliga alliansen har pratat mycket om bidragsfusk. Gäller inte samma resonemang skattefusk? Men det kanske inte är samma grupp som kan fuska med skatterna i det här fallet. Det är knappast arbetslösa och långtidssjukskrivna som har råd med hushållsnära tjänster.

    Uppdatering: Nu har även SvD och DN en TT-artikel om problemet.

    Uppdatering 2: Rymdminister Olofsson avfärdar detta som ett problem. I en telefonintervju med P1 Morgon säger hon att vi ska i stället vara tacksamma för två saker: Dels uppstår en rad nya företag, dels får vi hjälp att klara det berömda vardagspusslet. Tänkte inte på det, tack Maud!

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 13:54

  • En Kommentar

    • m n skriver:

      Ar det nagot fel med att folk kan kopa tjanster av varandra utan
      att betala skatt? Sjalv betalar jag kontant sa mycket som mojligt
      for att underlatta ”skattefusket” for dem som jag handlar fran!
      Ifall de fuskar blir det ju bara billigare for mig. Och dessutom…
      sa fuskar de ordentligt mycket sa blir det mindre resurser for
      skattmasen att jaga MIG med!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.