Landets största köttproducent, Swedish meats, har lagt ner slakterier på löpande band. Låt oss titta på storslakterierna, de som slaktar 90 % av alla nöt och grisar. År 1985 fanns det 26 nötslakterier och 14 grisslakterier. Motsvarande siffror för 2002 var 14 respektive 5. Nästan vartannat nötslakteri och två av tre grisslakterier hade alltså lagts ner. Allt enligt siffror från SLU.
Nu kommer Livsmedelsverket med ett pressmeddelande om en mindre satsning på mindre slakterier.
I budgetpropositionen för 2008 föreslår regeringen att köttbesiktningsavgiften ska sänkas för de mindre slakterierna under en treårsperiod. Syftet är att stärka de mindre slakteriernas förutsättningar i förhållande till större slakterier. Satsningen ska finansieras genom att Livsmedelsverkets anslag höjs med 9 miljoner kronor årligen 2008, 2009 och 2010.
Det utökade anslaget ska Livsmedelsverket använda till att subventionera kontrollen i de mindre slakterierna genom att sätta ett tak för besiktningsavgiften. Inom EU finns minimiavgifter för köttbesiktning. Detta innebär att de nya avgifterna aldrig får underskrida denna miniminivå, meddelar Livsmedelsverket.
Ett mycket litet steg i rätt riktning. Om du läser min blogg vet du att jag gillar lokalt producerat, av flera skäl.
Andra bloggar om: Kött, Slakterier, Besiktningsavgift
Lämna ett svar