Regeringen ska sälja ut statliga företag, och Telia finns med på listan. Men Telia äger nästan hela det fasta telenät som finns i Sverige. Den fasta telefonin kanske inte spelar så stor roll, men hur blir det med infrastrukturen.
De flesta av oss är beroende av det fasta nätet på ett eller annat sätt. För fast telefoni, men mer och mer för bredband i form av ADSL.
Vad kommer att hända med det fasta nätet när Telia realiseras ut? Kommer vi att få betala den nya ägarens priser? Kommer ägaren att bestämma vilka som ska få tillgång till nätet?
Marknaden är inte bra på infrastruktur. Se bara på det engelska järnvägsnätet efter Thatchers privatiseringar. Tågen låg som plocke-pinn utanför London.
Uppdatering: Även Försvaret är bekymrat över utförsäljningen, rapporterar Ekot. Delar av Försvarets ledningssystem ligger i det fasta telenätet.
Andra bloggar om: Telia, Utförsäljningar, Statlige bolag, Infrastruktur, Regeringen
[…] Det kan vara ett sätt för regeringen att komma runt de problem jag bloggat om tidigare. […]
nej, hur går det med nätet?
man kan väl lätt konstatera att hela tanken om ett bolag som har både nätet och driften är fel. Som det är idag så är det ju Skanova som äger kopparen och telia som äger en del annat. Fast Skanova är ett dotterbolag inom Telia.
Det enda raka är ju att dela på skiten. Jag är emot statliga bolag, men ibland så är det så att samhällsekonomiskt riktigt att staten ansvarar för en del infrastruktur som vägar, järnvägar, kraftledningar, likadant är det med kabel för komunikationer. Men staten skall inte ansvara för driften.
Och statliga bolag skall inte ha vinstkrav eftersom de då konkurrera på olika villkor.
[…] Från regeringens sida är syftet antagligen att underlätta för utförsäljningen av TeliaSonera och komma runt vissa problem, som jag bloggat om tidigare. […]