web analytics
 • Spärrlinjen AB har dragit på sig ett antal anmälningar från ovilliga kunder. Spärrlinjen erbjuder en tjänst där konsumentens ID-handlingar, kreditkort, mobiltelefoner med mera kan spärras. Tjänsten är ett abonnemang som löper i ett år och där avtalsperioden förlängs automatiskt med ytterligare ett år om inte konsumenten skriftligen säger upp avtalet senast två månader innan avtalsperioden är slut skriver KoV i ett pressmeddelande.

  I ett fall vägrade konsumenten att betala för ytterligare ett års abonnemang med följden att Spärrlinjen överlät fordringen till ett inkassobolag. Inkassobolaget vann i tingsrätten, men konsumenten överklagade till hovrätten. Eftersom frågan var principiellt intressant gick Konsumentombudsmannen, KO, in som konsumentens biträde i tvisten.

  Nyligen avkunnade Göta hovrätt sin dom och domstolen fann att villkoret om automatisk förlängning var oskäligt och att konsumenten därför slipper betala några pengar till Spärrlinjen.

  – Automatisk förlängning av konsumentavtal är vanligt förekommande, men hovrätten sänder här en tydlig signal att näringsidkare måste vara försiktiga med sådana förlängningar eftersom de riskerar att vara oskäliga, säger ställföreträdande KO Agneta Broberg enligt pressmeddelandet.

  Eftersom automatisk förlängning är mycket vanligt, lär vi få se fler fall inför skranket innan konsumenternas rättsläge är klarlagt.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 19:41

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.