Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Domännamnsstrul på nätet
  • Internet 13.10.2009

    Det har varit strul i den svenska internetvärlden det senaste dygnet. Det drabbade även mig, under hela förmiddagen trodde jag att jag inte hade någon bredbandsanslutning, men det hade jag antagligen. Symptomen tydde på motsatsen, vilket gjorde att jag felanmälde min bredbandsanslutning.

    Problemet hade sitt ursprung hos Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE), som administrerar de svenska domännamnen, berättar TT.

    Internet har ett stort antal ”telefonkataloger” som ligger på så kallade domännamnsservrar (DNS). Varje gång du ger klartextadresser i form av domännamn på internet, till exempel konsumenter.se, kontaktar din dator en DNS och får den tillhörande IP-adressen, som anges i siffror. All adressering på internet sker i praktiken i form av IP-adresser. Det behöver du normalt sett inte bry dig om, översättningen sker automatiskt.

    Men igår kväll gick något snett hos .SE. Klartextadresserna blev fel. Det gjorde att många existerande svenska adresser helt plötsligt saknade tillhörande IP-nummer. Felet fortplantade sig genom att alla DNS:er med jämna mellanrum uppdaterar sina kataloger från .SE.

    Jag kunde inte nå de första adresser jag provade i morse, och drog slutsatsen att bredbandet låg nere. Men det var nog bara DNS-strulet som drabbat mig. Därav hittills dåligt med blogginlägg i dag

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 16:17

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.