Hygienen på vart tredje av Sveriges största slakterier är oacceptabel, enligt Livsmedelsverket. Flera av de klandrade charkföretagen ägs av Scan. Det berättar TT i en artikel som publiceras i flera media, bland annat i DN och SvD. Även Ekot hade nyheten högt upp på löpet.
Livsmedelsverket driver för närvarande en kampanj för att minska risken för att vi ska bli smittade av den farliga colibakterien EHEC. Den kan ge upphov till blodiga diarréer. Bakterien kan finnas i mage och tarm hos nötdjur, får och getter.
Som ett led i kampanjen har Livsmedelsverket inspekterat en rad slakterier för att se hur mag- och tarminnehåll hanteras i samband med slakt.
På sex av de 18 slakterier som Livsmedelsverket inspekterade i ett riksomfattande projekt i september hade slaktkropparna ”en alldeles för hög förekomst av mag-tarminnehåll”.
Livsmedelsverket beslutade om föreläggande för de sex slakterierna. Det innebär att dessa får en viss tid på sig att vidta åtgärder för att komma till rätta med problemen. Om hygienen inte har förbättrats vid Livsmedelsverkets nästa inspektion kan slakterierna mista sitt tillstånd, skriver TT.
EHEC-infektioner hos människor har hittills oftast förknippats med besök på lantgårdar, men även grönsaker som gödslats med naturligt gödsel har smittat människor.
Vid tillagning dör bakterien. Rådet är därför: Skölj grönsaker som växer ovan jord noga och blanda inte rått kött och grönsaker på samma skärbräda.
Andra bloggar om: EHEC, Colibakterier, Slakterier, Livsmedelsverket, Hygien
Lämna ett svar