Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, sänker det så kallade acceptabla dagliga intaget (ADI) för tre färgämnen – kinolingult E 104, nykockin E 124 och para-orange E 110. Det innebär att användningen av färgämnena måste ses över så att konsumenterna inte får i sig mer av färgämnet än de nya ADI-värdena tillåter, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Efsa har gjort riskbedömningar av fem azofärgämnen och ytterligare ett färgämne (kinolingult). För tre av dessa sänks nu ADI-värdet. För tartrazin E 102, azorubin E 122 och allurarött E 129 krävdes enligt Efsa ingen sänkning, skriver verket.
Med en dåres envishet vill jag hävda att alla så kallade azo-färgämnen borde förbjudas. De är fullständigt onödiga och potentiellt hälsofarliga, åtminstone för allergiker.
GP har en artikel om de nya reglerna.
Andra bloggar om: Färgämnen, Azo-färgämnen, EU, Efsa, Livsmedelsfärger
Lämna ett svar