Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Sms-låneföretag fällt i MD
 • Lån 17.11.2009

  Sms-lån tillhör mina hatobjekt, jag anser dem vara en modern form av ocker. Därför ser jag med glädje när denna avart dras inför rätta för sina otroligt höga ”avgifter”, som i själva verket är maskerade räntor. Nu kommer Konsumentverket med ett ganska förvirrande pressmeddelande om den senaste domen. Vill ni veta mer rekommenderar jag i stället en TT-artikel som publiceras i flera tidningar.

  I det här fallet är det låneföretaget Ferratum Sweden AB som gått på pumpen i Marknadsdomstolen. I en vägledande dom förbjuds företaget att ta ut avgifter som inte motsvaras av faktiska kostnader för det enskilda lånet.

  Ferratum får inte ta ut avgifter för marknadsföring, kreditförluster, kontorslokaler och upplåning, skriver TT. Bolaget har inte heller rätt att ta ut avgifter för följande kostnader-om de inte direkt är en kostnad för en specifik kredit; personal, sms, telefoni, dataöverföring, kreditprövning samt fakturering.

  Ferratum förbjuds vid ett vite av 750.000 kronor att använda dagens avtalsvillkor.

  – Det innebär förstås att en större del av företagets kostnader måste finansieras på annat sätt som sponsring, annonsering eller att ränta tas ut på lånen, säger Gunnar Wikström, jurist på Konsumentverket, till TT.

  Domen innebär alltså att ms-låneföretagen ska redovisa en stor del av sina kostnader som ränta, eller dra in pengarna på andra vägar. Vi får väl se om de lyckas slingra sig ur detta.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:18

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.