Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nygammalt recept mot hjärtinfarkt – frukt, vin och motion
 • Nästan varannan svensk kvinna dör av hjärt- kärlsjukdom. Men hur lever de kvinnor som inte drabbas? Forskare vid Karolinska institutet bestämde sig för att förutsättningslöst kartlägga kostvanorna hos 25 000 friska svenska kvinnor i åldrarna 50+, skriver DN som refererar en stor svensk studie. Även Vetenskapsradion berättar om studien.

  Forskarna fann lera faktorer som minskar risken för hjärtinfarkt.

  Det första är att äta mycket grönsaker, fullkorn, fisk och bönor. Två frukter och fyra portioner grönsaker varje dag. Och en portion grönsaker räknar forskarna med kan vara till exempel 1 dl ärter. Det andra man kan göra är att dricka ett halvt glas vin om dagen. Klarar man att följa de här båda sakerna minskar risken för hjärtinfarkt med 57 procent.

  Men det finns ytterligare saker att göra, motion till exempel. Promenad eller cykling 40 minuter om dagen, och så träna mer ordentligt en timme i veckan. Den som dessutom låter bli att röka och håller fettet på magen nere minskar risken för hjärtinfarkt med över nittio procent, enligt Vetanskapsradion.

  Studien omfattar bara kvinnor, men det verkar rimligt att anta att resultaten borde gälla även för män. Resultaten bekräftar också en hel rad tidigare studier. Och receptet verkar vara gott, i dubbel bemärkelse.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 11:45

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.