Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fjärrvärme rejält dyrare
 • Energi, Priser 23.11.2009

  En granskning som Rapport har gjort visar fjärrvärmepriserna varierar kraftigt beroende på vilken kommun man bor i. Dessutom har priset i vissa kommuner höjts rejält de senaste åren och bolagen gör rejäla vinster på en monopolmarknad.

  Billigast är fjärrvärmen i Luleå. Där betalar att villahushåll drygt 8.000 kronor per år i uppvärmningskostnader. Samma uppvärmning kostar 13.000 kronor i Göteborg, 14.000 kronor i Malmö och nästan 16.500 i Stockholm.

  Men allra dyrast är det för Munkedalsborna. Där kostar det nästan 18.500 kronor att värma upp sitt hus – mer än dubbelt så mycket som i Luleå.

  De senaste åren har priset på fjärrvärme ökat kraftigt. Rapport har granskat tio av de största fjärrvärmebolagen i Sverige. Kommunala Skellefteå Kraft har höjt allra mest. Sedan år 2000 har priset stigit med nära 70 procent.

  Samtidigt som priserna har höjts, har även vinsterna ökat. Tio fjärrvärmebolag omsatte förra året 25 miljarder kronor – och resultat efter finansnetto var 4,4 miljarder. Bara Skellefteå Kraft omsatte 3,3 miljarder och resultat efter finansnetto var nära 472 miljoner, skriver Rapport.

  Så kan man bete sig på en monopolmarknad. Fjärrvärme verkar ha blivit en kassako för kommunala och privata bolag. Kunderna har oftast inget val. Själv tycker jag att sådana marknader borde regleras och får medhåll av Dan Sjöblom, generaldirektör på Konkurrensverket:

  – Så länge det inte finns en bättre fungerande konkurrenssituation på den här marknaden skulle det kunna vara en bra åtgärd att reglera priserna, säger han till Rapport.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 10:03

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.