Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Resistenta bakterier i tvätten – behöver vi bry oss?
 • Hygien 26.11.2009

  Tvätttrumma Resistenta bakterier trivs i smutstvätt, den behöver tvättas vid högre temperatur än 40 grader eller torktumlas vid hög temperatur för att ta död på dem. Det är SvD som larmar med anledning av en undersökning som presenteras på läkarstämman och TT som refererar larmet.

  Undersökningen är viktig för sjukhushygienen. Men frågan är om det berör oss andra, förutsatt att man inte ha bakterieskräck.

  Resistenta bakterier finns visserligen ute i samhället, men så vitt jag vet inte i någon större omfattning. Jag tror inte det finns någon anledning för oss att köra all tvätt i minst 60 grader!

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:46

 • En Kommentar

  • JFE skriver:

   Man får väl lov att hålla med dig om att när det gäller just resistenta bakterier är det nog mest en fråga för sjukvården, men frågan om att 40 eller 60 graders tvätt är ändå relevant när det gäller förmåga att döda bakterier.

   Även icke-resistenta bakterier överlever ju vid 40 och dör vid 60. Så till exempel fotsvamp är en åkomma som är lättare att hålla efter om man kör alla strumpor i 60 grader. Och det gäller även andra bakterier av olika slag. Om du själv vill riskera att bli smittad på nytt av de bakterier som du drar runt på är det klart ditt problem, men risken är klart mindre om du tvättar i minst 60 grader.

   Det betyder naturligtvis att på ställen som frisörer, hudvårdsterapeuter och liknande bör allt tvättas i minst 60 grader (apropå en reklamfilm för några år sedan där någon hudvårdsterapeut rekommenderade ett tvättmedel eftersom allt blev så rent redan vid 40 grader).

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.