Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nya regler för elräkningen
 • Elmarknad 27.12.2009

  Det ska bli enklare att se sin faktiska elförbrukning. Det är meningen med de nya reglerna, skriver Konsumentverket. GP har en artikel om förändringarna.

  Från den 1 juli 2009 måste elbolagen enligt lag läsa av din elmätare minst en gång i månaden. I samband med att den nya lagen trädde i kraft förhandlade Konsumentverket och Svensk Energi fram nya avtalsvillkor. Enligt villkoren ska både elnätsräkningen och elräkningen baseras på faktiskt förbrukning.

  För dig innebär det att:

  • Du betalar bara för den el du verkligen förbrukar, vilket för de flesta kommer att innebära att räkningen blir högre under vintern än på sommaren.
  • Du slipper krångliga avräkningsfakturor och förhoppningsvis blir dina räkningar enklare att förstå.
  • Du betalar alltid för din förbrukade el i efterskott och du ska ha minst 15 dagar på dig att betala. Ett vanligt missförstånd bland allmänheten är att det skulle finnas lagstöd för minst 30 dagars betalningsfrist.

  Fakturan ska alltså ha en förfallodag som är minst 15 dagar efter fakturadatum. Dessutom ska förfallodagen alltid ligga efter den 25:e i månaden, enligt de nya villkoren.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:21

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.