Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » EU godkänner GMO-majs och sockerbeta – odlingen i världen ökar
 • EU-kommissionen har godkänt tre genmodifierade majs och en genmodifierad sockerbeta i livsmedel.

  Majssorterna är både insektresistenta och herbicidtoleranta (resistenta mot bekämpningsmedel) medan sockerbetan är herbicidtolerant. Dessa egenskaper hos grödorna innebär att mindre bekämpningsmedel används vid odling, uppger Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

  Samtidigt skriver Lantbrukets affärstidning ATL, att marknaden för gmo i världen exploderar. Odlingen av genförändrade sojabönor, majs, bomull och raps har på bara fyra år ökat med 71 procent.

  I dag odlas det gmo-grödor på 30 procent av den totala amerikanska jordbruksarealen. I Argentina svarar gmo-odlingen för hälften av landets areal.

  Sojabönor har fått den största utbredningen. Över 90 procent av de amerikanska sojabönorna är genförändrade och i Argentina finns det nästan inga gmo-fria sojabönsodlingar kvar överhuvudtaget. Allra snabbast ökar gmo-odlingen i Asien.

  I den nya delen av världen på västra halvklotet har lantbrukarna inte alls en lika restriktiv hållning till genförändrade grödor som i EU. Regler om samexistens, spårbarhet och märkning av gmo-produkter existerar inte i USA.

  Europa importerar gmo-grödor och lantbrukets djur äter allt mer gensoja. I Sverige köper ett par procent av landet grisproducenter gmo-foder.

  Någon officiell statistik över den internationella handeln finns inte. Jordbruksverket uppskattar att i Brasilien kan upp till hälften av sojaexporten vara genmodifierad. I dag är det 50 länder utanför EU som gett godkännande till odling eller import av gmo.

  – Ska man vara helt säker på att få soja som är fri från gmo är det bäst att importera från länder utan odling av förändrade grödor. Men det blir svårare och svårare att få foder utan gmo, säger Heléne Ström, handläggare på Jordbruksverket.

  På fem till tio års sikt kommer sannolikt de flesta grödor som odlas i Sverige finnas som gmo. Framför allt kommer gmo att finnas i foder, bedömer Jordbruksverket enligt ATL.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:51

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.