Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » KO vann över Kraftkommission
 • Cirka 2 300 tidigare kunder till elleverantören Kraftkommission har rätt till skadestånd. Det beslutade Umeå tingsrätt i dag. Konsumentombudsmannen, KO, har företrätt samtliga konsumenter i en så kallad grupptalan, skriver KoV i ett pressmeddelande som också refereras av GP.

  Ärendet mot Kraftkommission, som i dag går under namnet Stävrullen Finans AB, har pågått i flera år. Bolaget hade avtal med många kunder om att leverera el till fast pris. När bolaget slutade leverera el till sina kunder blev de hänvisade till en annan leverantör med ett högre pris. Kunderna och KO menade att Kraftkommission/Stävrullen då skulle ersätta sina kunder för den merkostnad de drabbades av. KO gick därför in och företrädde samtliga konsumenter i en så kallad grupptalan. Det är första gången någonsin som KO använder metoden för att företräda en större grupp konsumenter i domstol.

  Domen från Umeå tingsrätt är en så kallade mellandom. Tingsrätten bedömer att bolaget har varit oaktsamt när det gäller bristande rutiner för att prissäkra ingångna fastprissavtal. Kraftkommission/Stävrullen är därför skyldigt att betala skadestånd. Hur mycket ersättning varje drabbad konsument kommer att få avgörs i en senare rättegång, skriver KoV.

  Båda parter kan överklaga domen, och Stavrullen lär nog göra det.

  Uppdatering: Även TT skriver om domen.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 20:05

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.