Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ansvar begränsas för slarv med kortkod
 • Om någon lyckas komma över ditt bank- eller betalkort och samtidigt kommer över din PIN-kod kan det bli ganska dyrt. Anser banken att du har slarvat med koden får du kanske ingen ersättning, utan får står för det hela själv. Reglerna tillämpas hårt, men nu kommer regeringen med ett lagförslag som kan begränsa kostnaden för konsumenten, läser jag i en TT-artikel.

  Enligt förslaget införs en självrisk på högst 1 200 kronor för den som underlåtit att skydda den personliga koden och därmed möjliggjort att någon obehörig tagit ut pengar från kontot. Självrisken behöver dock inte betalas om någon till exempel filmat koden i anslutning till bankomaten och därefter framställt ett förfalskat kort. Den gäller heller inte om ett stulet kort används för att handla i butiker genom förfalskade namnteckningar, så att ingen kod behövs.

  Kan banken däremot visa att rätt kod använts vid första försöket av någon obehörig, så är det upp till kontoinnehavaren att visa varför han inte ska behöva betala en självrisk.

  Om kontokortsinnehavaren visat grov oaktsamhet kan dock förlusten bli större. Ingen ska dock själv behöva stå för mer än 12 000 kronor om det inte handlar om att kontoinnehavaren avsiktligt sett till att någon obehörig använt kortet, skriver TT.

  ’Trots begränsningarna kommer man fortfarande vara utsatt för bankernas godtycke. Det kommer att fordras flera prövningar, frågan är bara var, innan någon praxis kommer.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 13:21

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.