Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Livsmedelstillsatser – sju nya och tre förbjuds
  • De nya föreskrifterna om livsmedelstillsatser innehåller flera ändringar, bland annat i reglerna om nitrit och nitrat. Dessutom förbjuds ett av de kritiserade azo-färgämnena. Sju nya tillsatser tillåts och tre har utgått, enligt ett pressmeddelande från Livsmedelsverket. Även GP har en artikel om de nya reglerna.

    Reglerna skärps för konserveringsmedlen nitrit och nitrat, som är vanliga i kött och charkvaror. Mängden nitrat ska halveras och i produkter som inte är värmebehandlade får det inte användas alls. Nitrithalten i bacon ska sänkas, skriver GP.

    Azo-färgämnet E 128, även kallat Röd 2G, förbjuds. Orsaken är att det misstänks vara cancerframkallande. Röd 2G har liksom andra azofärgämnen tidigare varit förbjudet i Sverige men blev tillåtet i samband med EU-inträdet. Det har funnits i korvar och hamburgerkött i Storbritannien men ingår enligt Livsmedelsverket inte i några svenska produkter.

    Två konserveringsmedel förbjuds också. Det är E 216 och E 217, två så kallade parabener. De kan ge överkänslighetsreaktioner, som astmaanfall och hudirritation, hos vissa personer. Parabener används i bland annat godis och snacks samt i kosmetika och diskmedel.

    Samtidigt godkänns ett antal nya tillsatser. Det är bland annat sötningsmedlet erytritol, som används i fruktdrycker, och en substans med det krångliga namnet 4-hexylresorcinol som förhindrar mörka fläckar på räkor, enligt GP.

    De nya reglerna grundas på EU-direktiv och ska vara helt genomförda i augusti 2008.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:20

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.