Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fritt fram för belgisk blå?
  • Allmänt, EU 09.11.2007

    Den så kallade monsterrasen Belgian blue, eller Belgisk blå som den heter på svenska, har varit omdiskuterad. Jag har tidigare bloggat om att slakterier, trots att de påstår motsatsen, tar emot köttet.

    Nu berättar Lantbrukets affärstidning, ATL, att svenska staten backar när det gäller förbudet mot belgisk blå. Belgisk blå går inte att stoppa.

    Efter en anmälan till EU-kommissionen ändrar Jordbruksverket föreskrifterna för belgisk blå. Uppfödarna tolkar det som att aveln med ”monsterrasen” släpps fri.

    I Sverige är det med hänvisning till djurskyddet förbjudet att avla med belgisk blå-djur som är födda i Sverige. EU-kommissionen är tydligt i sitt brev till regeringen:

    ”Renrasiga nötkreatur ska i princip godkännas för avel. Djurskyddsmyndighetens föreskrifter om avelsarbete är inga djurhälsoregler och kan därför inte åberopas mot ett sådant godkännande”.

    I svaret till EU-kommissionen lovar regeringen visserligen att ta bort alla handelshinder, men vill fortsatta förbjuda avel med djur som har muskelhypertrofi, vilket är vitsen med belgisk blå. Ännu har EU-kommissionen inte tagit ställning, enligt ATL.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 8:43

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.