Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Saftig elräkning att vänta
  • Elmarknad, Privatekonomi 04.02.2010

    Januari månads rekordhöga elpriser på Nord Pool kommer att märkas på hushållens nästa elräkning. För villakunder med rörligt pris kan det innebära en merkostnad på ungefär 700 kronor jämfört med samma månad förra året, skriver Energimarknadsinspektionen i ett pressmeddelande.

    TT har en artikel där kostnaden uppskattas bli ännu högre. Har du rörligt elpris kan räkningen bli drygt 2 000 kronor högre än normalt, enligt TT.

    Min fråga är fortfarande om det var så klokt att avreglera elmarknaden när vi i praktiken har ett oligopol på produktionen.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 16:59

  • En Kommentar

    • Calle skriver:

      Vad är ditt alternativ då?

      ”Problemet” med dagens situation är att alla får el, men att priserna blir höga. Med ett statlig monopol à la kommunistmodell (eller vad förespråkar du?) blir följderna vid för hög belastning istället att man måste stänga av vissa kunder helt och hållet eftersom det inte finns några incitament att bygga ut mer.

      För övrigt har inte omregleringen av marknaden 1996 lett till några större prisökningar direkt (tror du mig inte, försök hitta något som stödjer din tes vetja). Däremot har staten höjt skatterna på el många gånger om. Där har du något att kritisera snarare!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.