Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Pizza napolitana namnskyddas
  • EU, Mat & dryck 05.02.2010

    pizza Den neapolitanska pizzan har namnskyddats av EU, läser jag i en TT-artikel som publiceras i många tidningar. Den pizzeria som nu vill servera äkta nepolitansk pizza måste först ansöka om att få en så kallad TSG-stämpel (Traditional Speciality Guaranteed).

    En äkta Neapel-pizza ska innehålla lokalt framställda ingredienser såsom San Marzano-tomater och Mozzarella di Bufala Campana. Pizzan ska bakas 60-90 sekunder i en 485-gradig stenugn som eldas med ek.

    I Neapel firade de första officiellt godkända pizzeriorna med att dela ut gratis pizzor., skriver TT.

    Det borde innebär att varianten Napolitana försvinner från de svenska pizza-menyerna.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:28

  • 3 Kommentarer

    • Alex skriver:

      Haha. Men Pizza Napolitana som svenskarna känner till är ingenting som en napolitanare skulle kalla pizza. De ska va margarita eller marinara, inte den äckliga marinara som finns här utan endast tomat, basilika och vitlök.. Oh, så gott, vätskas i munnen bara på tanken.
      Hejar på napolitanarna som fått ett välförtjänt skydd och slipper förknippas med äckliga ”plagiat”.

    • MadDog skriver:

      Om inte någon svensk pizzeria ser poängen i att höja sig rejält kvalitétsmässigt och de facto ansöka och importera de Neapolitanska råvarorna och uppfylla kriterierna…?

      Skulle kunna vara en relativt lättköpt marknadsföringskampanj som sannolikt skulle få en del intresse från media också.

      Hade jag möjligheten att välja skulle jag inte tveka och gå till just den pizzerian.

      Stämpeln torde skapa en mycket hög kvalitéts stämpel, ett slags pizzeriornas motsvarighet till Guide Michelin.

      – – –

      Eller varför inte ta det enkla steget?

      En helsvensk pizza med t ex Falukorv, Västerbotten ost osv. gräddad i en vedeldad ugn i vilken man endast får elda med svensk Björk?

    • Jan Sten skriver:

      När jag var i norra Italien senast så åt vi en hel del pizza med höga förhoppningar. Tyvärr smakade det riktigt uselt. Vet inte om det var så att vi prickade in alla usla pizzabagare som fanns eller om det var den typiska Neapoletanska pizzan vi fick. Var det så så går jag hellre på Mac Donalds än förstör dagen med typiskt Neapoletanskt.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.