Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fullkorn – bra för stora men ger magknip för små
 • veteEn daglig portion av fullkornsflingor minskar risken för hjärtsvikt med 29 procent. Det visar ny stor amerikansk studie omfattande drygt 20 000 män enligt en artikel i SvD.

  Efter att ha räknat bort välkända riskfaktorer som ålder, rökning, vitaminintag, träning och alkoholkonsumtion, fann forskarna att två till sex portioner av fullkornsflingor i veckan minskade risken för hjärtsvikt med 21 procent. De som åt fullkornsflingor en gång om dagen eller oftare minskade risken med 29 procent.

  Riskminskningen gäller bara för rena fullkornsprodukter, alltså inte för förädlade eller raffinerade varor.

  Det är känt sedan tidigare att fullkornsprodukter kan ha en positiv inverkan på högt blodtryck och höga blodfetter. De minskar också risken för hjärtinfarkt och förlänger mättnadskänslan vilket motverkar risken för övervikt och diabetes, enligt SvD.

  Men DN:s barnsajt Allt om barn höjer ett varnande finger när det gäller det populära fullkornet. ”Fullkorn är inte alls bra för de allra minsta barnen”, menar kostexperten Zarah Öberg.

  – Små barn har ett outvecklat tarmssytem. Det fungerar ungefär som när vi vuxna har magsjuka, det vill säga att maten passerar snabbt genom kroppen. När vi är magsjuka rekommenderas vi lättsmält mat såsom ris, kost fisk och kokade grönsaker för att vara skonsamma mot mage och tarm. Samma sak sker när barn äter fullkorn. Kroppen hinner inte bryta ner fullkornet. Fullkornet kan till och med orsaka skador i tarmarna. Barnet kan också få magont och diarréer.

  – Undvik fullkornsprodukter till barn under två år och reglera intaget för de större barnen. Till exempel hälften vanlig pasta och hälften fullkornspasta till barn mellan två och tio år. Fibrer från frukt, grönsaker, gryn och finmalda mjölsorter är ingen fara. Även välling som är finmald är okej, säger hon till Allt om Barn.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:34

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.