Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Lite vallmofrö kan väl inte skada?
 • Du ska vara försiktig med vallmofrön. Några brödskivor med vallmofrön kan ge utslag i drogtest. Livsmedel, där vallmofrön ingår, kan i värsta fall skada barn och gravida, enligt en artikel i SvD.

  Artikeln bygger på en utvärdering gjord av tyska Bundesinstitut für risikobewertung, BFR. Anledningen skulle vara att halten av opiater, morfinliknande ämnen, ökat i fröna beroende på förändrade skördemetoder (!!!).

  BFR påpekar också att variationen i opiathalt är stor, men tycker att halterna borde kontrolleras noggrannare.

  Det finns nog anledning att ta den här artikeln med en stor nypa salt, förlåt vallmofrön. Vi konsumerar så lite vallmofrön och höga opiathalter förekommer i mindre antal partier.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:23

 • En Kommentar

  • Hilda skriver:

   Jag tror inte att någon behöver vara orolig för hälsovarningar som skrivs i SvD, de är inte direkt kända för sin vassa, insiktsfulla rapportering om vetenskap.

   Jag hoppas att du inte missade SvDs artikel om kanel innan jul, också enligt en varning från tyska BFR. Där stod det i princip att kanel kan inehålla ett ämne som kan vara skadligt (typ cancerframkallande etc…) om man får i sig några hekto kanel om dagen i flera år.

   Det är en mycket relevant varning. Jag har sedan dess slutat äta kanel med sked direkt ur kryddburken.

   Tack SvD!

   Tack för mig.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.