Nya förpackningsmetoder gör att färskt kött kan hålla sig i upp till 21 veckor, berättar SvD.
Det franska företaget Rosas har utvecklat en dubbelkammar- teknik där maten först steriliseras innan syret helt avlägsnas ur tråget. Det ger en hållbarhet på upp till 21 veckor vid 1 grad Celsius där gränsen sätts av kvalitén på plastfilmen. Vid den temperaturen var gränsen tidigare 21 dagar och tekniken öppnar därmed för mer interkontinentala transporter av många sorters färsk mat utan att den behöver frysas, skriver tidningen. Men forskare är skeptiska.
-Jag tycker att den är farlig och lite ruggig. Om bakterier som listeria letar sig in i en syrefri förpackning så förvandlas de och blir mer aggressiva. De kan växa även i kyla, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet till SvD.
Vi får se vad konsumenterna tycker. Forskningen kring förpackningar för lång hållbarhet är intensiv och andra lösningar kommer att lanseras. Själv är jag skeptisk, utvecklingen har ju till exempel gett oss den grovmalda köttfärs som är omöjlig att göra köttbullar av.
Andra bloggar om: Kött, Förpackningar, Hållbarhet
Jag tycker man borde lagstadga vad det är som får kallas för färskt (typ kött grönsaker etc…). Att kött som är 5 månader fattar vem som helst att det inte är färskt. Färskt är det när det kommer direkt från slaktaren eller skörden.
Jag är MYCKET skeptisk – inte så mycket på grund av eventuella sjukdomsrisker, utan på grund av att det ”färska” köttet i de existerande förpackningarna med en ”speciell atmosfär” redan idag smakar F, A och N.
I’ll take the Pepsi Challenge any day on that shit.
Lyckligtvis finns det än så länge butiker här i sta’n, där man kan köpa färskt kött – utan citationstecken – och tillräckligt många sofistikerade människor, för att de ska ha ett säkert kundunderlag.
Stackars den som bor i en icke-universitatsstad…