Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Akrylamid aktuellt igen
 • PotatischipsKommer ni ihåg den stora uppståndelsen kring akrylamid för fem år sedan? Under våren 2002 slog Livsmedelsverket larm om att det cancerframkallande ämnet akrylamid fanns i höga doser i exempelvis chips och bröd. Uppståndelsen lade sig så småningom då det visade sig att det endast fanns djurförsök som gav stöd för larmet.

  Nu kommer den första undersökningen som ger stöd för att sambandet mellan akrylamid och cancer även kan gälla för människor, berättar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Även TT har en kort artikel som publiceras bland annat i SvD.

  I den holländska studien ingår ungefär 62 500 kvinnor som följts upp under elva år. Forskarna har sökt ett samband mellan ämnet och tre olika cancerformer, bröst-, livmoder- och äggstockscancer. Studien visar att risken för livmoder- och äggstockscancer ökar, skriver TT.

  I Nederländerna är det vanligt att äta en speciell typ av kryddkaka som visat sig innehålla mycket akrylamid. Det är en förklaring till att man funnit tillräckligt stora grupper av folk med högt intag av akrylamid, vilket är en förutsättning vid den här typen av studier.

  – Det krävs flera studier för att man ska kunna avgöra om risken för människor är större eller mindre jämfört med de tidigare beräkningarna som Livsmedelsverket gjorde 2002, säger toxikologen Lilianne Abramssom Zetterberg i verkets pressmeddelande.

  Som gammal forskare får jag väl tillägga att fler studier behövs av andra skäl också. Varje nytt rön behöver bekräftas av ytterligare studier innan det kan accepteras. I synnerhet när det gäller epidemiologiska studier. En svala gör ingen sommar!

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:24

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.