Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har utvärderat och bedömt 416 hälsopåståenden som förekommer på olika livsmedel. Myndigheten anser att det bara finns vetenskapligt stöd för åtta av de hälsopåståenden som granskats i sammanlagt 31 utlåtanden, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Samtliga 170 livsmedel och livsmedelskomponenter med hälsopåståenden om antioxidanter har fått negativa utlåtanden. Inte heller några hälsopåståenden om blodsocker, glykemiskt index och mättnad bedöms ha tillräcklig vetenskaplig grund.
Bland de granskade påståendena finns 68 olika probiotiska stammar. Probiotika är mikroorganismer som har positiv effekt på människans hälsa. Ingen av de granskade probiotiska stammarna har fått positiva utlåtanden av Efsa.
’De hälsopåståenden som godkänts är:
- vitamin D kan ge effekter som kan kopplas till immunsystemet
- kalium bidrar till normal funktion för muskler och nerver och till ett normalt blodtryck
- fibern guargummi bidrar till normala kolesterolvärden
- jetlag kan upplevas lättare om man äter melatonin den första natten efter resan och några dagar därefter
- måltidsersättning som innehåller mindre än 250 kcal/portion kan bidra till att minska vikten och därefter behålla vikten.
Med Efsas utvärdering som grund kommer EU-kommissionen att besluta om det fortsättningsvis blir tillåtet att använda dessa påståenden eller inte, skriver verket.
Det mest uppseendeväckande är att Efsa underkänt hälsopåståenden om probiotika, det vill säga mikroorganismer som sägs vara bra för hälsan. Det blir alltså slut med många påståenden som förekommer i reklam i dag.
Men allt detta är ännu bara en rekommendation från Efsa till EU-kommissionen. Vi får se hur beslutet blir, kommissionen går ju som bekant alltför ofta på industrins linje. Konsumenthänsyn brukar väga väldigt lätt när intressen vägs mot varandra.
Uppdatering: Även GP har nu en artikel om Efsas granskning.
Andra bloggar om: Efsa, EU-kommissionen, Livsmedel, Hälsopåståenden
[…] har tidigare berättat om EFSA:s granskning av hälsopåståenden om livsmedel, där de flesta […]