Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Att ekoodlat är nyttigare fortfarande tveksamt
 • Ekologiskt ligger i tiden, men precis som för alla trender följer en rad påståenden som är mer eller mindre bevisade. Många entusiaster påstår till exempel att ekomaten är nyttigare. Nu sällar sig SvD till dessa i en artikel.

  Nu visar preliminära resultat från ett stort fyraårigt odlingsförsök i Newcastle att åtta sorters ekologiskt odlade frukter, grönsaker och sädesslag innehöll upp till 40 procent mer antioxidanter. Även innehållet av mineraler som järn och zink tycks öka, skriver SvD.

  Tidningen hänvisar till kommande rapporter från forskningsprojektet Quality low input food project. Det är naturligtvis helt omöjligt att värdera resultat som inte är publicerade, men värt att notera är en rad reservationer i artikeln.

  För det första talar man bara om mineraler och antioxidanter. Det är bara en del av de nyttigheter sim frukt, grönt och säd bör innehålla. Hur är det med de övriga? Näringsinnehållet är också sortberoende. Vilka sorter har används?

  En annan reservation i artikeln är att fördelarna med ekomat främst tycks bero på faktorer som gynnas, men inte formellt regleras, vid ekologisk odling. Dit hör vården av jordens mineralinnehåll. Vad betyder det? Har extra mineraler tillförts till jorden? Skulle inte det fungera vid konventionell odling?

  Frågetecknen är alltså många efter att ha läst artikeln. Vi får tyvärr vänta till dess resultaten publiceras innan frågetecknen kan rätas ut. Det finns många argument för att välja ekologiskt odlat men artikeln tillför inget ytterligare!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:13

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.