Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » SCB:s felräkningar påverkar oss
  • Allmänt 12.03.2010

    statistsk kurva SCB har åter räknat fel i sin statistik, och omsättningssiffrorna för handeln får justeras ned. Den tidigare siffran för januari, en ökning med 5,1 procent fick justeras ned till 3,3 procent, en betydligt beskedligare ökning. TT berättar om räknefelet i en artikel som får stor spridning.

    Detta var andra gången på två år som SCB räknat fel, skriver TT. Under 2008 gjorde ett fel på skopriserna att inflationen, mätt som konsumentprisindex, blev för hög.

    År man okunnig om hur SCB:s siffror används är det lätt att avfärda felet. Men statistiken används som beslutsunderlag på många håll. Regeringen använder den för olika politiska beslut, och handeln använder den för prognoser. Regeringen kan till exempel använda statistiken för beslut om olika stimulanser eller åtstramningar. Riksbanken grundar sina räntebeslut på statistiken. För handeln kan det ytterst handla om beslut av eventuella inköp. Handlar vi mycket måste det finnas fler varor att köpa.

    Vi påverkas alltså av statistiken, därför är det viktigt att vi kan lita på siffrorna.

    Uppdatering: SvD har en artikel om att felräkningen kan påverka Riksbankensstyrräntor.

    Uppdatering: Det kommer fler felräkningar. SCB har räknat fel på kommunernas finanser, något som påverkar skatteutjämningssystemet, berättar DN och TT har en artikel som publiceras i flera tidningar. Dessutom berättar TT att SCB räknat fel på svenskarnas förmögenhet.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 8:17

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.