Det finns bara ett sätt att undvika att äta kött från den omdebatterade rasen Belgisk blå. Det är att helt välja bort nötkött, hävdar författarna Torbjörn och Ylva Esping i sin uppmärksammade bok ”Monsterbiff till middag?”. Boken ville visa att köttindustrins avståndstagande från Belgisk blå bara var tomt prat.
Den debatt som boken skapat har lett till en förtroendekris som branschen nu vill ta tag i, läser jag i ATL. Kött- och charkföretagens vd Åke Rutegård har nu kallat företrädare för LRF, handeln och slakterierna till ett första möte.
Att ta fram någon ny policy kring belgisk blå är det inte fråga om enligt Åke Rutegård. Branschen backar inte, det totala avståndstagandet från rasen står fast.
– Det nya är hur vi ska leva upp till det, säger han.
Arbetsgruppen kommer att diskutera avtal, förbindelser och inte minst sanktioner riktade mot dem som bryter överenskommelsen, skriver tidningen.
Varför branschen är så senfärdiga, det ”totala” avståndstagandet kom redan 1996, får vi ingen förklaring till. Vi har blivit lurade, säger Åke Rutegård till ATL.
Pyttsan, säger jag. Det har länge förekommit uppgifter om att kött från Belgisk blå finns i handeln, trots att det inte deklarerats.
Andra bloggar om: Belgisk blå, Kött, Slakterier, Kötthandel, Uppfödare
Hej
Man kan undra hur många gånger man kan förnya sina löften och sedan bryta dem.
Jag tror inte medlemmarna i Kött- och charkföretagen är genuint intresserade av att avstå från belgisk blå.
Låt mig också puffa för min facebookgrupp Monsterbiff till middag? på http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=254737244502