Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Censur av svenska barnböcker?
  • Barnboksförfattarna känner sig censurerade. Svordomar, ensamma barn och alkohol har blivit tabu – då säger redaktörerna ifrån, av rädsla för ängsliga föräldrar. Det TT som berättar om en artikel i tidningen Vi Läser som har pratat med ett antal barn- och ungdomsförfattare, och de är överens – taket i barnlitteraturen har blivit lägre.

    Ett oroande tecken, tycker jag. Fylla och svordomar är fenomen som barnen möter i sin vardag, varför ska då inte barnböcker kunna ha dem i sin handling.

    Se på de klassiska barn- och ungdomsböckerna. De tre musketörerna dricker sig berusade ibland. Ringaren i Notre Dame är en ganska blodig historia och Oliver Twist få klara sig själv. De här böckerna skulle alltså inte passera nålsögat i dag.

    Är det på det här viset liknar situationen den i USA, där de tokreligiösa jagar alla uttryck för det de betraktar som omoraliskt eller osedligt. Så vill åtminstone inte jag ha det. Vi måste kunna diskutera, och förklara, verkligheten även med våra barn.

    Andra bloggar om: , , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:13

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.