Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ny digital-tv-box senast om sju år
  • För en dryg månad sedan slutfördes digitaliseringen av det svenska tv-nätet. Alla hushåll som tittar på marksänd tv har fått skaffa en digitalbox. Nu står det klart att alla svenska hushåll måste skaffa nya digitalboxar igen. Senast 2015 släcks sändningarna ner på det nyligen införda digitala nätet, berättar Ekot.

    Orsaken till kravet på nytt boxbyte är att det nuvarande digital-tv-systemet snabbt blir föråldrat. Formatet heter MPEG2 och ska ersättas med det modernare MPEG4. I MPEG4 går det bland annat att se fler program och högupplöst tv, så kallad hd-tv.

    Även Dina Pengar har en artikel om den kommande nyordningen.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 8:11

  • 3 Kommentarer

    • Johan skriver:

      Så typiskt – mammon styr!

      Det hade inte kostat en femma per box att redan från början förse de boxar vi nu har köpt med MPEG4-tekniken.

      Vetskapen om det kommande teknikskiftet har tydligen funnits hela tiden.

      Gissa vilka förlorarna är?

    • AnnaLåg skriver:

      Visst har vetskapen funnits hela tiden. Som poiltiker kan man tydligen handskas hur som helst med konsumenternas förutsättningar och prestigen är viktigare än att ändra ett dåligt beslut.
      Leif Pagrotsky betecknade våren 2005 tekniken i tv-utbudet på marknaden som vore den från ”anno dazumal” och undrade varför den inte anpassats för den digitala tekniken.
      Man hade ett gyllene läge att byta kodningsteknik innan släckningen av sändare startade eftersom vi konsekvent hade ratat den digitala tekniken just pga. det L.P. konstaterade, usla förutsättningar, men det digitala skulle genomföras till varje pris. Att lyssna på alla som sa att det var vansinnigt att inte välja mpeg4 vägrade man. Istället fick vi köpa ca 3 miljoner boxar och tv under två år och redan innan övergången slutförts konstateras att vi måste byta igen.
      Vad är det som säljs i butikerna nu då? Teknik från ”anno dazumal”?
      Samma scenario som åren innan släckningen ser ut att återupprepas.
      Då tog ingen ansvar att informera om den kommande digitala tekniken. I.o f.s. inget roligt att informera om obefintligta produkter.
      Nu kommer ingen ta ansvar för att informera konsumenterna om när det kommer eller att det kommer produkter som klarar mpeg4 utan kränger mpeg2-produkter så länge någon går på det.
      SVT hemsida:
      ”Digital-tv-övergången innebär att ett nytt tv-system som skall finnas länge införs.”
      ”Pär Lager, sakkunnig vid Kulturdepartementet, poängterar att digital-boxen är en engångsinvestering.”
      Att den analoga tekniken skulle ersättas efter 50 ”långa” år är väl ok. men att förutsättningarna vid skiftet skulle vara så usla och att det nya systemet skulle betecknas som förlegat två år eller kortare efter att vi tvingats in i det är bedrövligt.

    • Börje skriver:

      Kanske dags att stödja upproret?

      http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=1808

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.