Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » H&M:s ansvar för barnarbete
  • Svt-programmet Agenda avslöjade i ett reportage att en del av den bomull som används i H&M:s kläder var plockad av barn i Uzbekistan. Saken har utvecklats till en snackis, som man säger i tidningsvärlden. Bland andra har DN och SvD artiklar om saken, fler lär följa.

    Frågan är hur stort ansvar man kan lägga på H&M? Barn används för att plocka bomull i Uzbekistan, det är klart. Bomullen spinns till tråd i spinnerier och vävs till tyg i andra fabriker. Tyget används av klädtillverkare och levereras som plagg till klädförsäljaren.

    En stor del av bomullen säljs dessutom som partier på världens råvarubörser. Troligtvis har vi alla något bomullsplagg som innehåller bomull plockad av barn. Hur långt bak i kedjan kan vi kräva att klädkedjor som H&M har kontroll?

    Jag som följt frågor som denna under lång tid är tveksam. Det vore visserligen bra om kedjorna kunde ha full kontroll av alla led, men det verkar ohyggligt svårt, och ibland omöjligt.

    Mitt intryck är dessutom att H&M arbetar seriöst med frågor om etik kring sin produktion.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:55

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.