web analytics
 • För tre år sedan införde Landstinget ”fritt val” när det gäller hörapparater. Det innebär att en patient som behöver hörselhjälpmedel kan gå till sjukvården och få sin hörsel testad men därefter gå till en privat firma för att köpa sin hörapparat och få med sig en ”check” från Landstinget på 8.100 kronor för två hörapparater. Det är DN som berättar om förändringen och dess följder.

  Antalet företag som säljer hörapparater har ökat kraftigt i Stockholm de senaste tre åren. Från endast ett par stycken till dagens femtontal, skriver DN. Inte bara antalet aktörer har ökat utan också utbudet, och priserna. En hörapparat hos en privat aktör kan kosta patienten 25 000-30 000 kronor, när patienten bara hade behövt betala 600 kronor hos landstinget.

  De privata företagen har en offensiv marknadsföring, konstaterar enhetschefen Bengt Haglund på hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning:

  – Människor kan bli lurade på pengar, och det är särskilt illa när det gäller handikappade och pensionärer, säger han till DN.

  Tidningen citerar också ett brev från en audionom, anställd vid ett av de privata företagen. ”jag har aldrig varit med om en sådan girighet och grymhet”. ”Vi fick direktiv om att sälja hörapparater för tusentals kronor till de gamla som väljer valfritt sortiment. Vi säljer utan att informera om att de kan få en likvärdig apparat via landstinget för bara 600 kronor.”

  Det här verkar vara ett exempel på vad som kan hända när marknadsliberala politiker får härja fritt. Allt blir bättre när det privatiseras, är deras mantra. Att privatisering kan ge negativa konsekvenser glömmer de gärna bort, trots att de borde vara medvetna om det.

  I det här fallet finns visserligen möjligheten att handla från Landstinget kvar, men vem berättar det? Alltför många tror på högljudda nyliberala röster. Jag väntar bara på argumentet att vädret blir bättre om SMHI privatiseras.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:30

 • En Kommentar

  • Linnea skriver:

   Hej! Håller med, det är farligt att glömma bort alla som hamnar mellan stolarna när det privatiseras allt mer. Läste ett intressant inlägg på Seniorbloggen, där Hörsams styrelseordförande förespråkar bidrag för bättre och modernare hörapparater åt alla som behöver: http://bit.ly/c33wOV

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.