web analytics
 • godisklubbor Det är hög tid att även i Sverige diskutera en sockerskatt och kanske använda pengarna till att sänka skatten på frukt och grönsaker. En sådan ”söt skatteväxling” skulle vara till nytta för folkhälsan, skriver Claude Marcus, Stephan Rössner, Lennart Levi, André Persson och Thomas Hedlund på DN debatt. TT sammanfattar artikeln i flera tidningar.

  Argumenten är inte oväntade. Vi äter mest godis i världen, och läskkonsumtionen är hög, 90 liter i medeltal. Det höga energiintaget i form av socker kan kopplas till fetma och en rad folksjukdomar. De framhåller att 30 000-50 000 svenska barn enligt beräkningar är så feta att de riskerar förtida död till följd av sjukdomar som diabetes, hjärtinfarkt och cancer.

  ”Självklart är motion viktigt för att öka energiuttaget men i realiteten handlar det om att svenskar måste minska intaget av energitäta livsmedel. Dessa innehåller mest fett och/eller socker men lite av andra näringsämnen”, skriver de.

  Det här är en debatt som poppar upp då och då. Men varför inte, skattevapnet anses ju effektivt. Men för den skull får vi inte glömma andra medel som kampanjer, folkbildning samt ökade möjligheter för motion. Frågan är hur man når högkonsumenterna, vår familj hör inte till dem.

  Uppdatering: Producenterna tycker inte att skatten är någon bra idé, skriver SvD. Inte helt oväntat. Man måste få sätta guldkant på tillvaron ibland, säger en av dem till tidningen. Å andra sidan har väl inte låga priser att göra, tänker jag. Det är väl snarare så att högt pris ger mer guldkant. Se bara på gåsleverpastej och rtsk kaviar, båda överskattade.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:10

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.