Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » El – en marknad som inte fungerar
  • Elmarknad 12.04.2010

    Avregleringen av elmarknaden skulle jag snarast vilja betrakta som ett fiasko. Som vanligt lovade politikerna lägre priser och bättre konkurrens, och mantrat var valfrihet med stort V.

    Men efter den senaste tidens extrema elpriser har skapat en ny debatt. Att folk är förbannade är inte svårt att förstå.

    Debatten har framför allt handlat om en sak, att kraftproduktionen för närvarande är strypt så att en bristsituation har uppstått. En stor del av kärnkraftverken går på låg kapacitet, vilket beror på att de håller på att renoveras och uppgraderas.

    Då hamnar bland annat samägandet i fokus. Det är de tre eljättarna Vattenfall, Fortum och Eon som tillsammans äger de svenska kärnkraftverken. Teorin är att de på så sätt kan styra elpriserna genom att styra produktionen. Eljättarna tillbakavisar naturligtvis såna påståenden.

    Men det har åtminstone förekommit. SvD har tagit del av ett beslutdokument från Konkurrensverket från 2007. Där framgår det att åren före 2001 skedde planering av produktionen för Sveriges kärnkraftverk till viss del gemensamt av Vattenfall, Fortum och Eon.

    Men på grund av att Konkurrensverket upptäckte missförhållandena mer än fem år efter att de skett, ansåg tillsynsmyndigheten att det saknades förutsättningar för att väcka åtal, skriver tidningen.

    Rapporten tar också upp funktionen hos den nordiska elbörsen Nord Pool. Konkurrensverket skriver att producenterna på elmarknaden i första hand kan påverka prisbildningen genom att minska utbudet. ”Riskerna för att även små produktionsneddragningar får effekter på elpriset är förhållandevis stora på grund av ett antal specifika förhållanden på denna marknad”, slås fast i rapporten, enligt SvD.

    Jag har i flera inlägg tagit upp elmarknaden, som enligt min uppfattning inte fungerar. Den främsta anledningen är att vi har ett oligigopol, för få aktörer, inom elproduktionen. Dessutom är jag tveksam till ett privat ägande av infrastruktur, som den som används till att distribuera elen.

    Summa summarum tycker jag att det vore dags att utreda hur elmarknaden fungerat efter avregleringen, och föreslå åtgärder för förbättringar. Vi kan inte ha en icke fungerande elmarknad, som den vi har idag. Det är dåligt för alla, inklusive samhället.

    Andra bloggar om: , , , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 10:35

  • En Kommentar

    • LUA skriver:

      Håller med helt och hållet.
      Hela upplägget går bara ut på att elbolagen skall tjäna mer pengar.
      Det är helt åt skogen. Man har ju inte en lyckats med att få till räkningar så att folk förstår vad dom betalar för. Ändå har dom haft många år på sig att ordna till detta utan att ha lyckats. Hur bra är man då eller hur mycket bryr man sig om de kunder som bara har att betala vare sig dom fattar eller ej.
      Nej, vi behöver mer kraft från gräsrötter för att kunna påverka beslut av detta slag. Se på banker, läkemedel, olja, etc i stort sett samma läge.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.