Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Leksaker och kläder vanligaste varningarna
  • EU, Konsumentverket/KO 18.04.2010

    Rapex är EU-ländernas gemensamma varningssystem för produkter med allvarliga säkerhetsrisker. Om en farlig produkt upptäcks i ett EU-land, får de andra länderna reda på det om produkten läggs in i Rapex.

    Under 2009 var leksaker vanligast bland de produkterna som rapporterades in till Rapex med 28 procent av anmälningarna, enligt ett pressmeddelande från Konsumentverket. Näst vanligast var kategorin kläder, skor och modeartiklar, som stod för 23 procent av anmälningarna. Andra produkter med många anmälningar var motorfordon, elektriska produkter och kosmetika.

    Främsta orsakerna till att produkterna bedömdes som farliga var kemiska risker (28 procent) och skaderisker (21 procent). Andra vanliga faror var risk för strypning, elektriska stötar eller kvävning. De kemiska riskerna var främst förknippade med kläder och skor, där många EU länder hade hittat det starkt allergiframkallande ämnet DMF, medan skaderisken var störst för kategorin leksaker.

    I Rapex anges också tillverkningslandet för produkterna som anmäls. Produkter tillverkade i Kina stod under 2009 för den i särklass största andelen med 60 procent. Produkter tillverkade i EU kom på andra plats med 20 procent.

    Du kan läsa mer om Rapex på Konsumentverkets webbplats.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:47

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.