Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » ICA kände till köttsnusket
 • Nu träder en före detta kvalitetsledare inom Ica fram i Sydsvenskan och avslöjar att ICA sedan länge kände till att kött paketerades om.

  Fram till 2005 var Hans Hallén kvalitetsledare inom Ica med ansvar för södra Sverige. – Vi påtalade för ledningen att det gick till i butikerna precis såsom det nu avslöjats i tv, säger han till tidningen.

  -”Titta här, så här går det till”, sade vi 2003 och visade bildmaterial på hur köttet paketerades om, säger han.

  – Reaktionen var ungefär ”Oh gud vad hemskt, vi måste göra något, så här kan man inte hålla på”. Men det blev tydligen inte mycket mer.

  Hans Hallén, numera livsmedelsinspektör i Eslöv, berättar att det inom Ica inte bara handlade om att märka om köttfärs från gårdagens till dagens datum.

  – Man malde till och med om köttfärs som tidigare legat ute i diskarna. Gammal köttfärs maldes på nytt, paketerades om och lades åter ut i diskarna, säger Hans Hallén. Det handlade bland annat om butiker i Malmö.

  – Gamla och kletiga wienerkorvar spolades av med vatten och paketerades om. Likadant gjorde man med kassler – in under kranen och in i ett nytt paket och ut i disken, enligt Sydsvenskan.

  Det verkar onekligen som om Icas ledning varit medvetna om problemen. De ”krafttag som nu aviserats borde alltså satts in för många år sedan. Törs man gissa att åtminstone Icas VD, som även satt på posten för fyra år sedan, sitter löst?

  Även SvD följer upp avslöjandet och berättar att förundersökning har inletts mot de berörda Ica-handlarna.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:18

 • 2 Kommentarer

  • Inspektören skriver:

   Nu har det börjat diskuteras, ännu så länge av ett fåtal, om det verkligen är så farligt att köttfärs märks om eftersom så få blir sjuka. Då vill jag bara säga: Det finns ett STORT mörkertal vad gäller matförgiftningar. Min erfarenhet är att när någon får magproblem tror de i första hand att de fått det av ett restaurangbesök och inte av att ha lagat egen mat i hemmet. Dessutom måste det finnas kvar av varan i butiken (eller i hemmet) för att vi inspektörer ska kunna göra någon provtagning. Så det är alltså svårt att hitta källan till matförgiftningen och därför kan fler blivit sjuka än vi vet om.

  • […] har tidigare berättat att det fans tecken på att Ica-ledningen kände till fusket med ommärkning av kött. Nu kommer TT med […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.