Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fler svenska produkter kan namnskyddas
 • Allmänt, EU 30.04.2010

  svensk_flagga Bruna bönor och löjrom kan snart göra sällskap med notabiliteter som parmaskinka och fetaost. Svenska produkter i sällskapet är hushållsost, falukorv, skånsk spettkaka och sveciaost. Alla har skyddad geografisk beteckning eller är en garanterad traditionell specialitet, namnskydd som vi lite slarvigt brukar kalla det.

  Ska vi vara helt korrekta gäller det beteckningarna ”Bruna bönor från Öland” och ” Kalix löjrom”. Ansökningar har skickats till EU-kommissionen för godkännande, berättar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. TT berättar om saken i en notis.

  Själv tycker jag att det är synd att vissa namnskydd har tagits bort, till exempel wienerkorv. Det tidigare svenska namnskyddet innehöll ett kvalitetskrav som numera är borta, eller EU-anpassat som det brukar heta när något bra försvinner.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:23

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.