Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Sänkta halter nitrat och nitrit i ekologiska charkprodukter
  • Gränsvärdena av nitrat och nitrit som konserveringsmedel i ekologiska köttprodukter har hittills varit samma som för konventionella köttprodukter. Nu har EU-förordningen om ekologiska livsmedel ändrats. Från den 1 december 2007 begränsas den tillåtna tillsatsen av nitrat och nitrit i ekologiska köttvaror, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

    Natriumnitrat får nu bara användas i konventionella köttprodukter, inte i ekologiska. De två konserveringsmedel som tillåts, natriumnitrit (E 250) och kaliumnitrat (E 252, får användas i lägre mängd i ekologiska köttprodukter än i konventionella.

    Nitrit och nitrat används sedan länge som konserveringsmedel i konventionella kött- och fiskprodukter och i ost för att hämma tillväxten av botulinum-bakterier. Efter tillsats av nitrit och nitrat i köttprodukterna sker kemisk omvandling av ämnena i produkten, vilket gör att halterna sjunker under livsmedelsberedningen och lagringen.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:07

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.