Gränsvärdena av nitrat och nitrit som konserveringsmedel i ekologiska köttprodukter har hittills varit samma som för konventionella köttprodukter. Nu har EU-förordningen om ekologiska livsmedel ändrats. Från den 1 december 2007 begränsas den tillåtna tillsatsen av nitrat och nitrit i ekologiska köttvaror, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Natriumnitrat får nu bara användas i konventionella köttprodukter, inte i ekologiska. De två konserveringsmedel som tillåts, natriumnitrit (E 250) och kaliumnitrat (E 252, får användas i lägre mängd i ekologiska köttprodukter än i konventionella.
Nitrit och nitrat används sedan länge som konserveringsmedel i konventionella kött- och fiskprodukter och i ost för att hämma tillväxten av botulinum-bakterier. Efter tillsats av nitrit och nitrat i köttprodukterna sker kemisk omvandling av ämnena i produkten, vilket gör att halterna sjunker under livsmedelsberedningen och lagringen.
Andra bloggar om: Nitrat, Nitrit, Ekologiskt
Lämna ett svar