Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Närproducerat?
 • Närproducerat, och närodlat, är populära begrepp som blivit så kallade buzz-words i marknadsföringen. Det handlar om ord som får oss konsumenter att reagera. Och när-orden har en positiv klang, som marknadsförarna vill utnyttja.

  Men vad ligger egentligen bakom ordet närproducerat? Att något som producerats på andra sidan jordklotet knappast kan gå hem som närproducerat är nog alla överens om, men var går gränsen?

  GP har i en serie artiklar ägnat sig åt att granska företeelsen närproducerat, en av dessa gäller själva definitionen. Vad kan betecknas som närproducerat?

  Ingen vet, konstaterar tidningen. I en undersökning sätter 18 procent gränsen till max fem mil. 30 procent tyckte tio mil. Ytterligare 27 procent kunde sträcka sig till 20 mil.

  Det finns inte heller någon officiellt fastslagen definition. Det enda som är fastslaget är att en vara som tillverkas i en fabrik och sedan säljs över hela Sverige inte får kallas närproducerad.

  Det slog Marknadsdomstolen nyligen fast i ett ärende som gällde hundmaten Doggy. Därefter ändrade Semper etiketten på sin ekologiska barnpuré. På burken stod det närproducerad fastän den tillverkas i Eslöv och säljs över hela Sverige.

  GP räknar upp en rad företag och organisationer som har sina egna definitioner. Exempelvis anser Scan att allt som är tillverkat i Sverige är närproducerat.

  Jag vill nog ha lite snävare gränser, men har svårt att definiera hur de ska se ut. Är något producerat i den egna kommunen, eller kanske länet, är det definitivt närproducerat.

  Vad tycker du?

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:36

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.