Svenska livsmedel kan numera bli klimatmärkta, men det blir inget tillskott i märkningsfloran.
Regeringen tog 2007 initiativ till att få fram en klimatmärkning för att på det viset sätta press på livsmedelsindustrin att ta klimathänsyn. Till de inledande diskussionerna bjöds bland annat organisationen Krav och LRF:s dotterföretag Svenskt Sigill in. Och det är dessa två som nu är först med att införa klimatreglerna, berättar Ekot.
För att till exempel tomater ska bli klimatcertifierade så måste växthusen vara väl isolerade och värmas upp med förnybart bränsle.
På de varor av Svensk Sigilll som lever upp till klimatkraven kommer det att vara en liten extra klimatinformation men på de KRAV-märkta varorna kommer det inte bli något särskilt märke, utan klimatkriterierna kommer att ingå i KRAV:s generella standard, sammanfattar Ekot.
Mer information finns på klimatmärkningens webbplats.
Även miljöaktuellt har en artikel om märkningen och Jordbruksverket har gett ut ett pressmeddelande.
Andra bloggar om: Klimatmärkning, Krav, Svenskt Sigill
Lämna ett svar