Närproducerat är populärt. Det har flera mejerier tagit fasta på och säljer till exempel landskapsmjölk. Men frågan är hur närproducerad den är, när mejeriet ligger långt från kossan och konsumenten. Frågan tas upp av Ekot.
Exempelvis går Skånemejeriernas Smålandsmjölk via Kristianstad, Milkos Jämtlandsmjölk via Sundsvall. Arlas Gårdsmjölk från Blekinge och Kronoberg tar vägen via ett mejeri i Vimmerby, för att sedan distribueras via stormejeriet i Jönköping.
Även om kon finns i närheten får alltså mjölken ändå ta en lång väg till butiken. För Blekingemjölken handlar det om runt 50 mil.
– Den är väldigt lokal, vågar jag påstå. Det är självklart så att vi tittar på miljöbelastningen i allt vi gör. En väldigt viktig del är att vi levererar det här till butikerna i fulla transportbilar. Det gör vi bäst genom att skicka ut det med övriga produkter från Arla, från Jönköpingsmejeriet, säger Arlas Sverigechef Christer Åberg, till Ekot.
Själv tycker jag att närproducerat måste gälla hela kedjan, från producent till konsument. Något som ursprungligen producerats i Ystad, bearbetas och förpackas i Kiruna och sedan säljs i Skåne kan knappast betraktas som närproducerat.
Andra bloggar om: Närproducerat, Mjölk, Lokalt producerat, Mejerier
Det behövs verkligen en certifikation för det här eftersom det pågår väldigt mycket grönmålning för tillfället. Det bästa vore förstås om man kunde gå till sin lokala bonde och köpa direkt ur hand.