Jag kan inte låta bli att fascineras av kopplingen mellan priset på jordgubbar och midsommarhelgen. Vartenda år blir det brist på jordgubbar till midsommar, och de stackars jordgubbsodlarna blir tvungna att höja priset. Tillgång och efterfrågan, ni vet.
Före midsommar betingade svenska jordgubbar ett pris av 50 kronor kartongen. Idag, första vardagen efter midsommar, var priset på torget 30 kronor.
Enligt teorin om prisernas beroende av tillgång och efterfrågan måste alltså något dramatiskt ha hänt, priserna har gått ned med 40 procent.
Denna dramatik har inte bara fascinerat mig, utan även ekot, som hela dagen kört ett inslag som ursprungligen kommer från P4 Kalmar.
Den dramatiska prissänkningen beror på att gubbarna helt plötsligt fått sol och värme och därför behagat mogna, berättar Ekot.
– Det är bara tre dagar det varit varmt och soligt. Dom satt ju bara och väntade på att bli röda. Dom var ju halvröda innan midsommar och så exploderade det efter värmen, berättar Ulf Olsson, ordförande i föreningen Kalmarsundsgubben, till P4 Kalmar.
Eftersom jag verkar vara synsk, jag kunde ju förutse bristen på jordgubbar även denna midsommar, törs jag förutsäga att det kommer att bli likadant nästa år. Någon som håller emot?
Förresten, ska vi slå vad om att det blir brist på granar till jul?
Andra bloggar om: Jordgubbar, Pris, Midsommar
Lämna ett svar