Du betalar en extra avgift på varje tom cd och dvd du köper. Avgiften är avsedd att kompensera upphovsmännen för privatkopiering. Men intäkterna minskar, berättar TT.
Förra året minskade intäkterna från avgiften med ungefär 30 procent. På två år har ersättningen halverats och artisterna och upphovsmännen har förlorat omkring 100 miljoner kronor i årliga intäkter.
Ett av skälen är med all sannolikhet att all den musik och film som laddats ner till datorer inte längre bränns på skivor. I stället kan filerna användas direkt från datorn eller flyttas över till olika typer av bärbara spelare, skriver TT.
Det kanske ökar upphovsmännens och skivbolagens vilja att komma överens med lagliga nedladdningstjänster som Spotify. Hittills har de främst ägnat kraft åt att jaga fildelare.
Uppdatering: Minskningen i intäkter får nu Copyswede, som hanterar ersättningarna, att föreslå att musikspelare och mobiltelefoner som har MP3-spelare beläggs med en avgift. Min fråga är då om dessa inte bara ska ses som just spelare, de används ju inte för lagring.
Andra bloggar om: Fildelning, Upphovsmän, Nedladdning
Lämna ett svar