Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ingen vet något om sms-låneföretagen
  • Lån, Privatekonomi 02.08.2010

    Ingen vet hur många sms-låneföretag det finns, konstaterar SvD i en artiklel med ett halvhjärtat försök att kartlägga branschen. Företagen erbjuder snabba lån, ibland via flera olika webbplatser under olika namn, men är anonyma och ovilliga att svara på frågor. Antalet företag som erbjuder lån uppskattas till mellan 30 och 40.

    Det finns cirka 46 000 ansökningar om betalningsföreläggande hos Kronofogden på grund av obetalda sms-lån, berättar tidningen i en annan artikel. För att råda bot på skuldsättningen har regeringen föreslagit ny lagstiftning. Bland annat krävs bättre kreditprövning och ångerrätt.

    Tidningen har talat med Jan Bertoft, generalsekreterare för organisationen Sveriges Konsumenter. Han kritiserar regeringens lagförslag som senfärdigt och efterlyser en uppdatering av lagstiftningen om ocker.

    Det är framför allt Konsumentverket som fört krig mot avarterna med sms-lån. De har förbjudit företag att använda snabbhet som argument och krävt att den effektiva räntan ska redovisas. Verket har även polisanmält ett företag, HTO Finansiering, för ocker.

    Hur det går med KoV:s ockeranmälan återstår att se. När jag talade med ansvarig åklagare innan semestrarna, konstaterade han att ärendet överlämnats till polisen men att någon ansvarig utredare där ännu inte utsetts.

    Uppdaterting: Även DN refererar SvD:s artikel.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:38

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.