Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fler klagomål mot fastighetsmäklare
  • RuckelMissnöjet med landets fastighetsmäklare tilltar. Anmälningarna som strömmar in till Fastighetsmäklarnämnden ökar kraftigt – upp med 36 procent på bara ett år. Många klagar över hetsiga budgivningar, enligt DN.

    Totalt fick Fastighetsmäklarnämnden, FMN, ta emot 371 anmälningar 2007. Året innan var det 272. Samtidigt var antalet registrerade fastighetsmäklare rekordstort – cirka 6.200, en ökning med nära 5 procent på ett år och 1.700 fler jämfört med 2001.

    – Det stora antalet bostadsförsäljningar samt ökningen av antalet mäklare kan delvis förklara att vi fått fler anmälningar, säger Anna-Lena Järvstrand, chef och ordförande för FMN. En annan förklaring är att nämnden fått ökad uppmärksamhet, vi har kanske inte varit så kända som myndighet förut.

    En vanlig anmälning från köpare gäller budgivningen.

    – Om bostaden annonseras ut med lockpriser blir många väldigt misstänksamma när priset sedan trissas upp under budgivningen. Hoppet blir alldeles för stort. Där borde mäklarna öppet redovisa buden, åtminstone för köparen så att denne kan kontrollera efteråt, säger Anna-Lena Järvstrand.

    – Folk vet i allmänhet inte riktigt vad som är mäklarens uppgift och vilka skyldigheter som faktiskt åvilar säljare och köpare. Men det är sådant som mäklarna själva borde bli bättre på att upplysa om, säger hon till DN.

    Det är mycket vanligt att mäklarens arvode är beroende av försäljningssumman – arvodet är provisionsbaserad. Då är det upplagt för fusk för att trissa upp priset. Det finns faktiskt mäklare som säljer för ett fast arvode, och ändå gör ett bra jobb.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:49

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.