Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Böter för fortkörning på lösa grunder?
  • Bil & andra fordon 12.08.2010

    fortkörning Antalet trafikböter har mångdubblats de senaste åren och det beror till stor del på det ökande antalet fartkameror. Men ingen verkar veta hur tillförlitliga mätningarna är, berättar DN i en granskande artikel. Dokumentationen som ligger till grund för polisens bevisföring kritiseras av flera experter.

    -De väsentliga felkällorna har inte har testats. Därför ger inte fältprovet svar på hur stort mätfelet är. Detta gör mig bekymrad – det är ett stort rättssäkerhetsproblem, säger Kjell Olsson, doktor i elektronfysik, som tidigare har jobbat med radar inom försvarsindustrin, till DN.

    De tester som har gjorts visar bara mätningarnas reproducerbarhet, det vill säga om mätningarna blir liga under likadana förhållanden, säger experterna. De utesluter inte att ett antal okända mätfel kan ligga till grund för de böter som utfärdats, enligt DN.

    Om detta stämmer är det en skandal för rättssäkerheten. Varför har inte kamerornas tillförlitlighet prövats på ett seriöst sätt? Jag kan redan se en våg av överklaganden framför mig.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:24

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.